We zijn een groot deel van ons leven op de been, we worden steeds ouder maar ook actiever. De zorg voor uw voeten is belangrijk voor een gezonde en actieve levensstijl. Laat uw voeten daarom regelmatig verzorgen door een pedicure.
Een standaard pedicurebehandeling omvat het knippen van de nagels, reinigen van de nagelomgeving, het eelt verwijderen en evt de speciale verrichtingen zoals het verwijderen van likdoorns en ingroeiende nagels.
De behandeling wordt altijd afgesloten met een heerlijke voeten crème.
Een pedicurebehandeling waarbij ook de mycose (schimmel) nagels behandeld worden, zal ook wat huiswerk bevatten. Als u de juiste producten gaat gebruiken thuis, zal de behandeling het meest effectief zijn. Ik geef hiervoor een advies op maat, en zal de voortgang van de behandeling regelmatig met u bespreken.
Een pedicurebehandeling waarbij ook de ingroeiende nagel behandeld wordt, zal eveneens een advies op maat worden gegeven. Welke methode we daarvoor gaan toepassen hang af van de situatie bij u op dat moment. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat we voor een nagelbeugel gaan kiezen. Ook daar zijn weer verschillende mogelijkheden voor. Deze behandeling zal ook regelmatig met u worden besproken.
Wat doet een pedicure precies?
De pedicure heeft als doel om u (weer) pijnvrij te laten lopen. Daarnaast zorgt ze(hij) ervoor dat uw voeten weer mooi verzorgd uitzien. Om dat te bereiken verwijdert de pedicure eelt en likdoorns. Ook knipt en freest zij uw nagels op de juiste wijze en kan zij nagelproblemen oplossen. Ook kan ze (hij) u van advies voorzien bij verschillende voet- en nagelproblemen. Daarnaast bieden veel pedicures (deel)behandelingen aan zoals voetmassages en nail-art.
Waaraan herkent u een ProVoet pedicure?
ProVoet is de brancheorganisatie voor de pedicure. Alle leden van ProVoet hebben een door de branche erkend diploma. De ProVoet pedicure behandelt uw voeten op een professionele manier. Bij de meeste gediplomeerde leden staat het logo van ProVoet op hun gevelbord, afsprakenkaartjes en op hun website.
ProVoet kent drie verschillende soorten pedicures onder haar leden. Voor welke voetproblemen kunt u nu bij welke pedicure terecht?
Pedicure
De pedicure (MBO niveau 3) verzorgt de voeten van mensen met allerlei voetproblemen. In de behandeling verzorgt zij de nagels en verwijdert eelt en – indien aanwezig- likdoorns. Voorafgaand aan de behandeling voert de pedicure een voetonderzoek uit en maakt zo nodig blauwdrukken. De pedicure heeft een signalerende functie en adviseert onder meer ten aanzien van schoeisel, persoonlijke hygiëne en huidverzorging. Indien nodig verwijst zij de cliënt naar een gespecialiseerde collega of naar de huisarts.
Gespecialiseerd pedicure
(Pedicure met aantekening DV en/of RV)
De pedicure die een aantekening ‘voetverzorging bij diabetici’ en/of ‘voetverzorging bij reumapatiënten’ bezit, heeft na de opleiding een bijscholing gedaan. De pedicure werkt volgens vastgestelde richtlijnen en weet wanneer zij de cliënt moet doorsturen naar de (behandelend) arts.
Heeft u kanker dan kunt u geconfronteerd worden met voetproblemen. Door de behandeling tegen kanker kan uw weerstand sterk verminderen en kunnen er uiteenlopende complicaties aan de voeten ontstaan. De medisch pedicure van ProVoet kan u hierin adviseren. Indien een behandeling noodzakelijk is, zal de medisch pedicure dit afstemmen met uw behandelend arts. Het doel van de voetbehandeling is om uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt uw gezondheid ondersteund.
Het is raadzaam om (preventief) onder controle te staan bij een medisch pedicure die gespecialiseerd is in de behandeling van de voeten van patiënten met kanker. Uw huid en nagels hebben een belangrijke signaalfunctie. Een medisch pedicure herkent specifieke symptomen aan de nagels en de huid van uw voet en geeft zijn haar bevindingen met uw toestemming door aan uw behandelend specialist. Dit kan belangrijk zijn voor uw behandeling.
(Er bestaan landelijk afspraken over de behandeling van patiënten met diabetes en de behandeling van patiënten met reuma. Deze zijn vastgelegd in de ‘Richtlijnen’.)